Bujie – incandescenta sau cu scanteie?

admin April 7, 2013 0
Inapoi in site

Una dintre cele mai importante componente ale motorului, care este adesea ignorata, este Bujia.

Ce este bujia?

Bujia este elementul cu rol de generare de scanteie, care aprinde amestecul combustibil. Se afla in chiulasa si este formata din doi electrozi izolati intre ei printr-un material ceramic. Bujiile sunt de 2 feluri: incandescente la motoarele diesel si cu scanteie la motoarele pe benzina.


Ce inseamna incandescent? Incandescent inseamna inrosit, rosu. Daca incandescent inseamana “inrosit, rosu” atunci bujia incandescenta nu poate sa dea niciodata scanteie, ci doar sa se inroseasca. Motorul diesel nu are nevoie de de scanteie ca sa arda motorina, aprinderea acesteia facandu-se prin compresia mare a motorului.

Cum se monteaza o bujie la masina?

A monta o bujie la o masina este o munca destul de simpla chiar si pentru o persoana ce nu are o pregatire tehnica la baza (recomandarea noastra este sa montati bujiile la un service autorizat RAR).

Se indeparteaza capacul motorului care este, de obicei, facut din plastic si care are clipsuri de prindere. Daca se lucreaza de la stanga la dreapta, se pastreaza aceeasi ordine si in momentul in care se vor monta bujiile noi. Pozitiile si prizele urmeaza o ordine a aprinderii, iar daca pozitiile sunt puse in prizele gresit, se poate  stica motorul. La anumte motoare se poate ajunge cu degetele la bujie destul de usor si astfel montarea va fi mult rapida.

Un set de bujii va rezista, in mod normal, aproximativ 65.000 km

Stiai ca …

… Poti afla daca o bujie a fost buna in momentul in care se va demonta si vom vedea urme de funingine de culoare gri inchis. O funingine gri deschis, alba sau neagra indica faptul ca motorul consuma prea mult;

… O bujie uleioasa sau unsuroasa poate indica o problema a motorului;

… Fisurile de pe bujie pot indica probleme cu caldura excesiva;

… Daca aprinderea are loc prea devreme sau prea tarziu, aceasta poate afecta negativ performantele si consumul si poate duce chiar la deteriorarea motorului;

… Daca bujiile sunt  uzate poate aparea riscul combustiei incomplete, cresterii consumului de carburant si al rateurilor;

…  Atunci cand un automobil este condus cu precadere pe distante scurte, sau cand motorul este utilizat foarte des la capacitate maxima, intervalul de inlocuire al bujiilor este mai scurt decat in mod normal;

… O bujie, cu cat este mai puternica si mai mare, cu atat arderea este mai buna;

… O bujie mai mare va aprinde aerul/combustibilul mai bine.

Pentru o identificare corecta a bujiilor de pe masina ta este necesar sa furnizezi providerului tau de piese auto seria de sasiu a autovehiculului.

Asadar, pentru a evita neplaceri si cheltuieli mai mari, verifica la timp starea bujiilor. Daca nu ai cunostintele tehnice necesare pentru a alege bujiile  potrivite masinii tale, consultantii nostri te ajuta cu placere.

Te asteptam si zilele urmatoare aici, pe blog, cu noi informatii utile despre piese auto. Pana atunci iti dorim sa ai parte doar de drumuri bune si fara evenimente neplacute!


Comments

comments

Inapoi in site

Spune parerea ta »