Codul Rutier ar putea fi modificat

admin April 4, 2013 0
Inapoi in site

Lovitura grea pentru cei aproximativ 80.000 de romani care au masini inmatriculate in Bulgaria. Printr-un nou proiect de lege, Codul Rutier ar putea fi modificat. Astfel, se doreste ca masinile inmatriculate in afara Romaniei si detinute de cetateni cu domiciliul in Romania sa nu poata circula in tara mai mult de 30 de zile. Proiectul de lege apartine Ministerului Afacerilor Interne:

Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori reşedinţa în România, pot fi conduse pe drumurile publice pentru o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa autovehiculelor şi remorcilor înmatriculate în alte state.

De asemenea,  se doreste introducerea in Codul Rutier a obligativitatii prezentarii documentului doveditor al titlului cu care este detinuta masina. Acest document ar trebui sa fie tradus in limba romana si legalizat:

Persoanele cu domiciliul ori reşedinţa în România care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat într-un alt stat sunt obligate să înmâneze poliţistului rutier, la cererea acestuia, alături de documentele prevăzute la alin.(2) un document doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul, însoţit de o traducere legalizată în limba română, a acestuia.

Noul proiect prevede si marirea amenzilor  pentru persoanele fizice (ajungandu-se in unele cazuri pana la suma de 7.500 lei!) pentru abaterile rutiere. Masurile se refera in special la conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, neacordarea de prioritate pietonilor si nerespectarea limitelor de viteza:

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:

  • conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;
  • neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;
  • depăşirea cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

Voi ce parere aveti? Cum vi se par noile propuneri de modificare pentru Codul Rutier? Intregul document poate fi citit pe site-ul MAI.

Traffic1


Comments

comments

Inapoi in site

Spune parerea ta »