Discurile de frana

admin February 21, 2013 0
Inapoi in site

Daca in articolul precedent al seriei “Descriere piese auto” am vorbit despre sistemul de franare, mai exact despre placutele de frana (vezi articolul aici), a sosit randul sa vorbim si despre discurile de frana.

Dar ce este de fapt sistemul de franare / discurile de frana ?

Disc de frana – piesa confectionata din fonta sau carbon, montata pe butucul rotii, miscandu-se solidar cu acesta, asupra caruia in momentul franarii se aplica forte de strangere prin intermediul placutelor de frana.
Discurile de frana  pot fi de 3  feluri:

  • discuri pline solide
  • discuri ventilate (ca in imaginea de mai jos)
  • discuri ventilate perforate

disc frana

Orice sistem de franare trebuie sa posede urmatoarele calitati:

  • eficacitate
  • stabilitate

Aceste calitati sunt date de un sistem de franare in buna functionare.

Cand si cum ne dam seama de necesitatea inlocuirii discurilor de frana?

Discurile de frana uzate produc, la franare, un zgomot putenic care nu poate fi indepartat prin franare mai lunga. In acest caz trebuie inlocuite.
De asemenea, daca apar zgomote in timpul  franarii, acestea pot aparea din cauza inclinarii etrierului pe discul de frana, a fisurarii sau uzarii pronuntate a acestuia, a uzarii garniturilor de ferodou, a slabirii arcurilor de readucere a sabotilor sau a impuritatilor depuse intre suprafetele de frecare ale franei etc. Impuritatile depuse prin ardere pe placutele de frana determina formarea de caneluri pe discurile de frana. Prin aceasta se diminueaza efectul de franare.

SFAT: in timpul rularii pe carosabil foarte umed se recomanda actionarea franei din cand in cand, pentru a elibera  discurile de frana de impuritati.

Este important de stiut ca gasesti la vanzare discurile de frana la set sau individual (mai exact setul contine 2 discuri pentru puntea fata sau spate in functie de echiparea masinii).
Pentru o identificare corecta a discurilor de pe masina ta este necesar sa furnizezi providerului tau de piese auto seria de sasiu a autovehiculului.

Asadar, pentru a evita neplaceri si cheltuieli mai mari, verifica la timp starea discurilor de frana. Daca nu ai cunostintele tehnice necesare pentru a alege discurile de frana  potrivite masinii tale, consultantii nostri te ajuta cu placere.

Te asteptam si zilele urmatoare aici, pe blog, cu noi informatii utile despre piese auto. Pana atunci iti dorim sa ai parte doar de drumuri line!


Comments

comments

Inapoi in site

Spune parerea ta »