Placute de frana

admin February 14, 2013 1
Inapoi in site

Cand pornesti la drum trebuie sa-ti asiguri si sa-ti verifici masina pentru a nu intampina probleme. Si pornind de la acest lucru, cel mai important este sistemul de franare. Franele reprezinta cel mai important sistem de siguranta al masinii tale si trebuie pastrate in stare perfecta de functionare, mai ales pentru a functiona rapid si eficient in situatii limita.

Dar ce este de fapt sistemul de franare / placute de frana ?

Piesa componenta a sistemului de franare, compusa din doua parti:

  • suportul metalic
  • materialul de contact cu discul de frana.

Aceste doua parti sunt imbinate prin lipire.

placute de frana
Sistemele de franare moderne sunt prevazute de obicei (mai ales la masinile cu o putere peste 100 CP) cu discuri de frana si pe puntea spate. Acest lucru inseamna ca si pe aceasta punte sunt montate placute de frana. De cele mai multe ori acestea sunt dimensionate mai mici decat cele de pe fata. Implicit si costul lor este mai redus.

Descrierea pentru Placute de frana o gasesti in Cartea Tehnica a automobilului, tipul acestora fiind recomandat de catre uzina pentru fiecare model de automobil in parte. Atunci cand te decizi sa iti achizitionezi placute de frana noi este important sa oferi furnizorului tau cat mai multe date despre masina incepand cu seria de sasiu. Este cunoscut ca pentru acelasi model de masina exista mai multe sisteme de franare si atunci alegerea nu se mai poate realiza corect fara identificarea directa in programul original de identificare piese (spre exemplu putem avea un model de Opel Astra aceeasi motorizare, dar cu sistem de franare diferit dimensionat). Aceste programe sunt utilizate de obicei de site-urile online de piese de schimb.

Manevrabilitatea, greutatea, viteza si, mai ales calitatea componentelor masinii tale influenteaza, in mod decisiv, raspunsul automobilului la apasarea pedalei de frana. Daca placutele de frana  sunt complet uzate, va avea loc o frecare metal pe metal. Drept rezultat, va avea loc o crestere a temperaturii, ceea ce va produce zgarieturi adanci si crapaturi in suprafata  discului de frana, in ultima instanta acestea avand ca rezultat diminuarea performantelor sistemului de franare.

Prin urmare,  daca auzi un scartait dupa un timp lung de la montare sau in cazul placutelor cu avertizare contact uzura becul de pe bord iti semnaleaza acest lucru, se recomanda schimbarea urgenta a placutelor deoarece exista riscul de a fi impinse la franare astfel incat sa fie scoase din lacasurile lor si masina sa piarda brusc franele. De asemenea daca placutele de frana de la una dintre roti sunt mai uzate decat cele de pe  partea opusa, pericolul intrarii in derapaj creste si implicit creste si pericolul producerii unui accident grav.

Este important de stiut ca gasesti la vanzare placute de frana doar la set (mai exact echipare pentru 2 roti ale aceleasi punti). Acest lucru inseamna ca poti cumpara pentru puntea fata un set sau pentru puntea spate tot un set.

Asadar, pentru a evita neplaceri si cheltuieli mai mari, verifica la timp starea placutelor de frana . Daca nu ai cunostintele tehnice necesare pentru a alege setul de placute de frana potrivite masinii tale, consultantii nostri te ajuta cu placere.

Te asteptam si zilele urmatoare aici, pe blog, cu noi informatii utile despre piese auto. Pana atunci iti dorim sa ai parte doar de drumuri line!


Comments

comments

Inapoi in site

Un Comentariu »

Spune parerea ta »